Hämeen Keskiaikamarkkinoilla kannattaa katsoa jalkoihinsa, ettei kävele pienten kerjäläisten päälle. Rääsyläislapsia kulkee markkinaväen joukossa varastelemassa ja kerjäämässä, ja mukana ovat myös Vilka ja Verka Tieskenentyttäret.

Vilka ja Verka ovat kulkeneet vauvasta asti kerjäläisäitinsä mukana markkinoilla, ja niinpä heistä on tullut uskaliaita. Lasten yhdennäköisyys on huomattava, joten yleisesti epäillään, että heidän isänsä ovat samasta suvusta.

Keskiajan lapsilla ei ollut helppoa. Suuri osa kuoli jo taaperoikäisenä kulkutauteihin ja huonoon ravintoon. Lapset tekivät raskaita töitä pienestä pitäen, ja ruumiillinen rangaistus oli arkipäivää.

Onneksi Hämeen Keskiaikamarkkinoilla on Lasten Läänitys, jossa lapset saavat nauttia keskiajan hyvistä puolista: askartelua, nikkarointia, leikkejä ja matkamuistoja on tarjolla 1500-luvun tyyliin.

Rääsyläislapset

Vilka ja Verka Tieskenentyttäret ovat oikealta sukunimeltään Vähätiittoja. He ovat siviilissäkin lapsia, mutta eivät onneksi joudu kerjäämään päivittäin.