Yksi Hämeen keskiaikafestivaalin herkullisia kohokohtia on Linnanvoudin iltapidot, jotka järjestetään Hämeen linnan Leivintuvassa. Tunnelmalliset, elleivät jopa vallan riehakkaat pidot ruokkivat ja viihdyttävät vierailijoita läheltä ja kauempaa.

Livahdimme sisään kyselemään tunnelmia

”Pidot ovat olleet muuten oikein mukavat, mutta pöytäkalja kaipaa lisää voltteja”, toteaa Utran herra silmät vilkkuen karvalakkinsa lomasta. Samassa pöytäseurueessa ovat myös aateliset Helsingistä. Tummasilmäinen nuori herra kommentoi apetta. ”Ruokaa on ollut riittävästi ja se on ollut suorastaan suussa sulavaa”, hän aloittaa. ”Aterialla on ollut paljon hyviä makuja”, täydentää viehättävä neito.

Vilkkusilmäisiä vierailijoita Linnanvoudin iltapidoissa

Toisen pöydän päästä kaappaamme keskusteluun Karppiset, jotka ovat matkanneet pitoihin kaukaa Espoon maakunnasta saakka. Kuinka on heille ruoka maittanut? ”Ei ole moitteen sijaa”, hymyilee rouva Karppinen. ”Ruoka on erittäin, erittäin hyvää”, myös herra Karppinen painottaa. Kokkimme ei siis jouda jalkapuuhun? ”Ei missään nimessä! Pitäkää tämä kokki”, hän toteaa.

Iltapitojen vierailjat antoivat yksimielisesti kokin pitää pestinsä

Myös talkooväki kirmasi iltapitoihin herkuttelemaan

Parvelta löydämme pöytäkaupalla keskiaikafestivaalin talkooväkeä, joilta on aluksi hieman vaikea saada kommenttia. ”Olen niin simassa ettei suuni liiku”, tunnustaa roskavouti.

Linnanvoudin iltapidoissa viihtyi myös talkooväki

Lopulta sanaisen arkkunsa avaa infovoudin toimea pitävä Anne Pietarintytär Tyrgilsbacke.

Anne Pietarintytär Tyrgilsbacke”Jotenkin on mahtavaa olla keskiajassa ja -paikassa. Sitä on vaikea hahmottaa, miten se ottaa valtaansa. Että sitä jotenkin unohtaa, että normaalissa arjessa seppien kuja vie kirjastolle, kun tässä hetkessä keskittyy vain elämään tätä aikaa. Siinä on jotain taianomaista, että vaikka se on lavastettua se tuntuu niin todelliselta”, hän puhuu silmät tuikkien ja hymy korvia hipoen.

Mitäpä siihen lisäämään.

Iltapidot järjestetään jälleen ensi vuonna. Lipunmyynti aukeaa joulukuussa 2018. Jää kuulolle!

Kuvat: Tommi Murto