Anne Veinola
Hämeenlinnan keskiaikayhdistyksen pj

* * *

Huhtikuun alku 2016: Keskiaikamarkkinoiden järjestelyt etenevät vauhdikkaasti. Juuri nyt koostetaan ohjelmaa – millaista musiikkia, mitä taisteluryhmiä, ketkä pillipiiparit, kuinka monta esitystä ja mihin ne sijoitetaan, oluttavernoiden lähelle vaiko linnan pihoille…

Osa esiintyjistä on jo tuttuja, osa aivan uusia, jotkut muutaman välivuoden jälkeen taas mukana. Ohjelman on uudistuttava, jotta markkinavierailla riittää ihmeteltävää, mutta jotkut esiintyjät jaksavat kiinnostaa vuosi vuodelta. Ja aina on myös esityksiä, jotka eivät vain toimineet. Onneksi meillä riittää valinnanvaraa!

Ohjelman koostaminen on yksi markkinajärjestelyjen tärkeimpiä tehtäviä. Se vie myös varsin paljon talkootyöaikaa. On otettava yhteyttä esiintyjiin, neuvoteltava sopimukset, koottava aikataulu ja pysyttävä varsin tiukan budjetin rajoissa. Onhan meillä jo rutiinia, mutta työ on kuitenkin joka kerran erilaista.

Kevään lopulla voimme sitten esitellä tämän vuoden ohjelmamme. Jokaiselle jotakin, on tavoitteemme: vauhdikkaita taistelunäytöksiä, runsaasti musiikkia, temppuilijoita ja taikureita, niin Suomesta kuin ulkomailta. Lapsille on aina omaa erityistä nähtävää ja kuultavaa. Huvin lisäksi yritämme löytää myös luentoja tai työnäytöksiä, jotka tuovat tietoa keskiajan elämästä ja ilmiöistä.

Tämän vuoden markkinoilla ei linnan pihalla nähdä ritariturnajaisia. Vuoden teeman, keskiajan merenkulun innoittamana siirsimme taistelut Vanajan rantaan. 80 viikinkisoturin maihinnousu ja hyökkäys hämäläiskylään esitetään kerran molempina markkinapäivinä. Onnistuuko yllätyshyökkäys vai pystyvätkö puolustajat ajamaan viikingit takaisin, se nähdään elokuussa!

–AV