Elokuussa nousee jälleen keskiaikainen kylä Hämeenlinnan linnanpuistoon aivan keskiaikaisen linnan kupeeseen. Olemme jälleen syksyn ajan käyneet läpi edellistä tapahtumaa, pyrkineet puolueettomaan näkökulmaan ja katsoneet tapahtumaa uusin silmin. Missä onnistuttiin ja mitkä kohteet tarvitsevat viilausta seuraavaan tapahtumaan sekä onko tapahtumassa kohteita jotka on mietittävä kokonaan uudestaan. Varmasti aina löytyy parannettavaa mutta kokonaisuudessan pidän meidän tapahtuman tunnelmasta ja elämyksellisyydestä, tätä haluan tarjota teille tänäkin vuonna.

Järjestelyt etenevät; festivaaliliput ovat myynnissä, markkinatori täyttyy hyvää vauhtia, talkoolaisten ilmoittautuminen saatiin auki tänään ja täällä meidän toimistolla käytännön asiat tapahtuman rakentamiseksi vievät kohti elokuun festivaalia. Maailma ympärillä mylvii ja aiheuttaa huolta sekä murhetta mutta toivon että elokuussa asiat on jo paremmin.

Festivaali ei rakennu aivan yksin ja omin voimin. Tarvitsen ympärilleni niin yhteistyökumppaneita, talkoolaisia kuin rautaisen tuotantotiimin. Tapahtuman rakentaminen on alkuun kahden henkilön varassa, festivaalijohtajan sekä päätuottajan. Asioiden ja vuoden rullatessa eteenpäin keräämme ympärillemme tuotantotiimin. Kokoonpano on elänyt vuosien saatossa, tapahtumaa on ollut viemässä eteenpäin erilaisia ja eri kokoisia kokoonpanoja. Tämän vuoden tiimistä on kasaantumassa huikea. Mukana tulee olemaan monta tuttua kasvoa viime vuodelta ja huikeita uusia tyyppejä jotka ovat nousseet talkoolaisesta oman tiiminsä voudiksi. Näitä kasvutarinoita on aina hienoa olla todistamassa.

Otamme aina innolla alan opiskelijoita mukaan tapahtuman tuotantoon. Itse koen että tekemällä oppii parhaiten ja meidän tapahtumassa riittää puuhaa monelle innokkaalle. Teemme tiivistä yhteistyötä KK Tavastian matkailulinjan kanssa ja tänäkin vuonna meillä on sieltä tuotantoharjoittelijana Anni. Tampereen suunnalta meille on harjoittelijoiksi saapuneet Ilo ja Miranda. Ilon iloiset kasvot nähtiin viime vuonna tapahtuman aikana infotiskin takaa ja Mirandan saatoit nähdä kävijöiden joukossa, varmasti yksi tapahtuman kuvatuin asu yllään.

Tapahtuma jakautuu teemojen mukaan eri osa-alueisiin, joita vetävät tuotantotiimiin kuuluvat voudit. Tuotannon jaosta voisin mainita ohjelma-, talkoo-, raksa-, roska-, info-, puvusto-, somistus-,lipunmyynti-,tori-, leiri- ja Kakarain kylän tiimit näin muutaman mainitakseni. Varmasti lista ei ole täydellinen mutta saatte mielikuvan siitä miten paljon eri alueita tulee tapahtumassa huomioida.

Tärkempiä kokoonpanoja juuri nyt on some-, tori-, leiri- sekä talkootiimi. Pieni kurkistus näiden toimintaan ja tämän hetkiseen tilanteeseen. Toritiimi koostuu tällä hetkellä festivaalijohtajan, Marian ja Petterin tiimistä. Molemmat niin Maria kuin Petterikin ovat tuttuja kasvoja aiemmilta vuosilta. Tämä tiimi vastaa tapahtumassa nähtävän markkinatorin rakentumisesta, kauppiaiden haastattelusta, ohjeistamisesta, hyväksynnästä ja myyjäkartan piirtämisestä. Työ torin parissa vaatii niin pitkäjännitteisyyttä, johdonmukaisuutta kuin tapahtuman arvojen ja visuaalisen ilmeen sisäistämistä. Koska keskiajalla ei tunnettu muovia tai esimerkiksi lakritsaa, kaikkia tapahtumaan haluavia kauppiaita ei vaan voida hyväksyä tapahtumaan myyjäksi. Sometiimi tuo tapahtumaa esille, kertoo tapahtuman kuulumisia ja prosessin etenemistä. Postaukset rakentuvat oman suunnitelmamme mukaisesti ja tiimimme tekee kokoajan kovasti töitä tapahtuman eteen. Leiritiimi vastaa alueelle nousevien leirien muodostumisesta. Leiripaikat merkataan karttaan samalla tavalla kuin toripaikat. Piirrettäessä tulee huomioida turvallisuus, telttojen narujen, tulipaikkojen sekä keittokatosten sijoittelut sekä leiriytyjien naapuritoiveet. Huikeaa työtä tässä tekee meidän leirivoutimme jolla on kaikki leirin narut upeasti käsissään. Talkootiimi kokoaa kaikki yli 200 talkoolaista, infoaa, opastaa ja ohjeistaa. Tapahtuma ei rakennu itsestään ja talkoolaiset ovat tässä todella arvokas voimavara. Ilman näitä talkoolaisia ei tapahtumaa olisi.

Suurin ponnistus kaiken muun ohella festivaalia rakennettaessa on meidän Kireen Kypärän taverna. Taverna on meidän tapahtuman sydän. Tänäkin vuonna pyrimme tuomaan tavernaan pienpanimoita, hyvää ruokaa ja mainioita esityksiä. Etkot tavernassa järjestetään jälleen jo festivaaleja edeltävän viikon torstai-iltana. Elokuisen illan hämärtyessä, lyhtyjen syttyessä, musiikin soidessa ja vieressä possun kypsyessä vartaassa, voit vaipua keskiaikaiseen elämyksen syleilyyn. Tämäkin elämys vaatii työtunteja toteutuakseen niin suunnitelun, toteutuksen, lupien ja rakennuksen osalta.

Itse ,tapahtuman päätuottajana, pyrin pitämään kaikkien osa-alueiden langat käsissäni. Vien tapahtumaa aikataulussa eteenpäin, pyydän tarjouksia, kokoan tuotantotiimiä, vahdin taloutta, kokoan ja aikataulutan ohjelmaa, kirjoittaa sopimuksia jne. Työlistani on pitkä mutta ei kuitenkaan loputon ja voitte uskoa että nautin joka hetkestä. Rakastan selvitellä asioita, etsiä ratkaisuja ja koota tapahtumaa. Viime vuonna vertasin tapahtuman rakentumista palapeliin jossa jokainen tapahtuman osa-alue on liitoksissa toiseen ja irrallinen palanen ei toimi, vain oikein yhdistämällä saadaan ehjä kokonaisuus- tämä pitää mielestäni edelleen todella hyvin paikkaansa.

Teemme festivaalia eteenpäin innolla, elokuussa nähdään ja koetaan minkä näköinen on tämän vuoden 2022 palapelin tarjoama elämys.

Ilmoittaudu talkoolaiseksileiriläiseksi ja torimyyjäksi

Liput tapahtumaan myy Tiketti

Mari Nokkonen,

Päätuottaja,

Hämeen keskaikafestivaalit 2022