Festivaalin järjestelyjä jatketaan, maailmanlaajuisesta pandemiasta huolimatta. Olemme toiveikkaita että elokuussa ollaan jo pandemian osalta tilanteessa jossa isot tapahtumat ovat mahdollisia. Ruttotohtorimme ovat jatkuvassa valmiudessa hyppäämään mukaan takaamaan tapahtuman turvallisuuden.
Järjestelyt tosiaan etenevät; festivaaliliput ovat myynnissä, markkinatori täyttyy hyvää vauhtia, talkoolaisia ilmoittautuu mukaan jatkuvasti lisää ja täällä meidän toimistolla käytännön asiat tapahtuman rakentamiseksi vievät kohti elokuun festivaalia.
Tässä vaiheessa vuotta ajattelin kertoa teille hieman meidän Festivaalien rakentumista ja sen tekijöistä. Tapahtuman rakentaminen on alkuun kahden henkilön varassa, festivaalijohtajan sekä päätuottajan. Asioiden ja vuoden rullatessa kaksikko kerää ympärilleen tuotantotiimin. Kokoonpano elää vuosien mukaan, meillä on ollut erilaisia kokoonpanoja viemässä tapahtumaa eteenpäin. Tämän vuoden tiimistä on kasaantumassa huikea, tulee olemaan ja on jo mahtavaa työskennellä tämän tiimin kanssa.
Otamme aina innolla alan opiskelijoita mukaan tapahtuman tuotantoon. Itse koen että tekemällä oppii parhaiten ja meidän tapahtumassa riittää puuhaa monelle innokkaalle. Teemme tiivistä yhteistyötä KK Tavastian matkailulinjan kanssa ja tänäkin vuonna meillä on sieltä tuotantoharjoittelijoita. Kulttuurituottajaopskelijoita HUMAK:ista meillä on kaksi sekä upeita talkoolaisia jotka ovat jo löytäneet pestinsä.
Tapahtuma jakautuu teemojen mukaan osa-alueisiin, joita vetävät tuotantotiimiin kuuluvat voudit. Tuotannon jaosta voisin mainita ohjelma-, talkoo-, raksa-, roska-, info-, puvusto-, somistus-,lipunmyynti-,tori-, leiri- ja Kakarain kylän tiimit näin muutaman mainitakseni. Varmasti lista ei ole täydellinen mutta saatte mielikuvan siitä miten paljon eri alueita tulee tapahtumassa huomioida.
Tärkempiä kokoonpanoja juuri nyt on some-, tori-, leiri- sekä talkootiimi. Pieni kurkistus näiden toimintaa ja tämän hetkiseen tilanteeseen. Toritiimi koostuu tällä hetkellä festivaalijohtajan ja harjoittelijoiden ryhmästä. He vastaavat tapahtumassa nähtävän markkinatorin rakentumisesta, kauppiaiden haastattelusta, ohjeistamisesta, hyväksynnästä ja myyjäkartan piirtämisestä. Työ torin parissa vaatii niin pitkäjännitteisyyttä, johdonmukaisuutta kuin tapahtuman arvojen ja visuaalisen ilmeen sisäistämistä. Koska keskiajalla ei tunnettu muovia tai esimerkiksi lakritsaa, kaikkia tapahtumaan haluavia kauppiaita ei vaan voida hyväksyä tapahtumaan myyjäksi. Sometiimi tuo tapahtumaa esille, kertoo tapahtuman kuulumisia ja prosessin etenemistä. Postaukset rakentuvat oman suunnitelmamme mukaisesti ja tiimimme tekee kokoajan kovasti töitä tapahtuman eteen. Leiritiimi kokoaa alueelle nousevien leirien muodostumisesta. Leiripaikat merkataan karttaan samalla tavalla kuin toripaikat. Piirrettäessä tulee huomioida turvallisuus, telttojen narujen, tulipaikkojen sekä keittokatosten sijoittelut sekä leiriytyjien naapuritoiveet. Huikeaa työtä tässä tekee meidän leirivoutimme jolla on kaikki leirin narut upeasti käsissään. Talkootiimi kokoaa kaikki yli 200 talkoolaista, infoaa, opastaa ja ohjeistaa. Tapahtuma ei rakennu itsestään ja talkoolaiset ovat tässä todella arvokas voimavara. Ilman näitä talkoolaisia ei tapahtumaa olisi.
Suurin ponnistus kaiken muun ohella festivaalia rakennettaessa on meidän Kireen Kypärän taverna. Taverna on meidän tapahtuman sydän. Tänäkin vuonna pyrimme tuomaan tavernaan pienpanimoita, hyvää ruokaa ja mainioita esityksiä. Etkot tavernassa järjestetään jälleen jo festivaaleja edeltävän viikon keskiviikko- ja torstai-iltana. Elokuisen illan hämärtyessä, lyhtyjen syttyessä, musiikin soidessa ja vieressä possun kypsyessä vartaassa, voit vaipua keskiaikaiseen elämyksen syleilyyn. Tämäkin elämys vaatii työtunteja toteutuakseen niin suunnitelun, toteutuksen, lupien ja rakennuksen osalta. Olemme nyt jo pitkällä suunnitellun suhteen, tavernan pohjakuva on jo valmis ja neuvottelut tavernan yhteistyökumppaneiden kanssa ovat hyvässä mallissa.
Itse ,tapahtuman päätuottajana, pyrin pitämään kaikkien osa-alueiden langat käsissäni. Vien tapahtumaa aikataulussa eteenpäin, pyydän tarjouksia, kokoan tuotantotiimiä, vahdin taloutta, kokoan ja aikataulutan ohjelmaa, kirjoittaa sopimuksia jne. Työlistani on aika pitkä, mutta voitte uskoa että nautin joka hetkestä. Rakastan selvitellä asioita, etsiä ratkaisuja ja koota tapahtumaa. Voisin verrata tapahtuman rakentamista palapeliin, jokainen tapahtuman osa-alue on liitoksissa toiseen ja irrallinen palanen ei toimi, vain oikein yhdistämällä saadaan ehjä kokonaisuus.
Teemme festivaalia eteenpäin innolla, elokuussa nähdään ja koetaan minkä näköinen on tämän vuoden palapelin tarjoama elämys.
– Mari Nokkonen, päätuottaja, Hämeen keskaikafestivaalit 2021
Ilmoittaudu talkoolaiseksi, leiriläiseksi ja torimyyjäksi
Liput tapahtumaan myy Tiketti